top of page

Okullarda ve Toplumda Diksiyon Eğitimi




Bir sunum, anlatı, paylaşım veya sosyal iletişimin merkezinde yer alan tüm sözlü eylemlerin etkinlik merkezinde Diksiyon yer alıyor. Üstelik, aynı başlık pek çok ilanın da olmazsa olmazı niteliğinde. Diksiyon, bir işe aday kişi için ana kriterler arasında olmasına rağmen; toplum bilinç ve bilgi düzeyi karşıdaki kişinin hangi seviyede olduğunun belirlenmesi için oldukça yetersiz.

Bu durumun başlıca sebepleri arasında; ilköğretim aşamasında müfredata bu hayati başlığı dahil etmememizle birlikte; etsek dahi alanında yeterli yetişmiş kişi olmadığından eğitim ihtiyacının karşılanamaması da yer alıyor. Toplam TRT bünyesinde kayıtlı sanatçı sayısı 1.000 seviyelerinde. Ve çoğu yapılan çalışmaların az sayıya inmesinden dolayı körelmiş durumda. Bu kişileri eğitim seferberliğine dahil etsek de… Yine tüm Türkiye geneli eğitimi sağlayabilecek sayıya ulaşmamız pek de mümkün değil.

Kaldı ki, her seslendirme veya spikerlik yapan kişi konu detaylarına hakimdir ve eğitim verebilir anlamını da taşımıyor. Bir kişi, seslendirme konusunda çok iyi olsa da eğitim bilimlerine hakim olmayabilir. Bu da gayet doğal bir durumdur. Her keman virtüözü, kemanın nasıl çalınması gerektiğini karşısındakine aktarabilir diye bir şey yok. Aynı durum diksiyon için de geçerli.

Peki, bunu toplum nezdinde nasıl sağlayabiliriz?

Diksiyon, güzel konuşma, Türkçenin doğru ve etkin kullanımı… Adına her ne dersek diyelim, görsel işitsel araçları etkin kullanarak kitlelere ulaşmalı ve TRT gibi kurumların doğru televizyon kanalını seçerek toplum farkındalığı oluşturmalıyız. Bugün, sosyokültürel erozyon ile birlikte “öyle konuşsak ne olacak” diyenlerin, bir sonraki aşamada iş bulmakta neden zorlandığının altında; yine bu konuşamama ve kendini aktaramama sorunu yatıyor.

Öyle ki; romantik ilişkilerin noktalanma sebepleri arasında dahi, kişinin bir şey söylemek isterken başka bir şey aktarması (iletişim) ve bunu aktarırken hatalı vurgu, tonlama yapması (diksiyon) gibi sebepler olduğuna inanıyorum.

Mümkün olan en kısa sürede bunu tesis etmeli ve ülkemizin başta iletişim kalitesini diksiyon ile destekleyerek her bir haneye ulaşmalıyız. Özellikle de gençlere!

İşte bu ve benzer sebeplerle; “askıda diksiyon” çalışmasını başlatmaya karar verdik. Çalışma sayesinde her ay Zoom vb bir uygulama üzerinden açılacak ÜCRETSİZ eğitim grupları ile ülkemizin gelişim yolculuğuna katkı sağlamak arzusundayız.

Elbette bunun tek bir kaynak ile olması pek de mümkün değil.

Eğer destek olmak ve eğitim seferberliğimizde “ben de varım” diyerek, maddi durumu ve imkânı Diksiyon Eğitimi almaya müsait olmayan kişilere ulaşmamızı siz de istiyorsanız; aşağıdaki adresten bu amacımızı gerçekleştirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Çözümü devlet kademesinden beklemek yerine, sosyal inisiyatif alarak ilerlemek mümkün.

 
 
 

Comentarios


ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Salı-Cumartesi 

10.00-19.00

ADRES

ÇANKAYA MERKEZ:
Next Level 
Kızılırmak Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No:3 C-1 A Blok No:160 Söğütözü - Ankara - Türkiye

 

ÖZEL DANIŞMANLIK:
Co-Zone - Ankara 
ODTU Bilişim ve İnovasyon Merkezi Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı
No:280 Çankaya - Ankara - Türkiye

TELEFON

03129119595

TAKİP ET

  • Instagram - Gri Çember
  • Facebook - Gri Çember
  • YouTube - Gri Çember
Telefon Simge

Resme Dokunup
Mesajınızı Yazınız

Yalnızca randevulu görüşme kabul edilmektedir. Lütfen ziyaretiniz öncesi randevu alınız.

© 2018 Ankara Diksiyon 
Tüm yazılı ve görsel içerik, materyal, yayınlar; telif hakkı ile korunmaktadır. İzinsiz içerik paylaşımı yapmayınız.
Gizlilik politikamız

bottom of page